Anunturi vanzari produse agroalimentare
agrofitotehniaapiculturaarbusti fructiferiaviculturafloriculturalegumiculturamoluscoculturapisciculturaplante ornamentalepomiculturasericiculturasilviculturaviticulturazootehniaproduse traditionale
Viermi de mătase
Sericicultura este îndeletnicirea legată de creșterea și exploatarea viermilor de mătase. Din milioanele de specii de insecte care populează Pământul, doar viermii de mătase și albinele sunt crescute și exploatate eficient de om, pentru câștiguri financiare.

Cresterea viermilor de matase este o îndeletnicire milenară. Ea pare sa fi pornit din Asia, care a deţinut mult timp monopolul mătăsii. Ulterior, ea a pătruns în Europa și apoi în alte zone. Chiar și asa, China este principalul producător de mătase, urmată de Brazilia.

Creșterea viermilor de mătase a fost atestată în China, din anul 2697 î.Hr., fiind ţinută în secret. Pe la 552 d. Hr., doi călugari bizantini (unele surse vorbe Citeste mai mult...

Foto

Viermi de mătase

Vizualizari: 4382 - Data: 16-11-2016 12:25:58
Depunearea de oua a fluturilor de matase
Viaţa viermele de mătase, începe sub forma unui ou din care mai apoi iese larva. În viaăa sa scurtă, de doar 28-30 de zile, făptura care dă naștere preţiosului fir de mătase consuma o cantitate considerabila de frunze de dud. Misiunea sa este aceea de a-și lăsa în urmă trupul dizgraţios pentru a se transforma în fluture. Însă ca această metamorfoză să aibă loc, larva începe construcţia uneia dintre cele mai fine structuri din universul insectelor, crisalida. Pentru foarte mulţi viermi de mătase viaţa se încheie însă înainte de a-și atinge visul. Dar acolo unde se sfârșește viaţa lor începe drumul mătăsii naturale.

Tot acest proces are loc in 4 pasi:
- oul,primul stadiu din e Citeste mai mult...

Foto

Depunearea de oua a fluturilor de matase

Vizualizari: 5066 - Data: 10-11-2016 13:52:26
Fluturele-ultimul stadiu din ciclul evolutiv al viermelui de matase
Mătasea naturală este un adevărat miracol al naturii. Aceasta este caracterizată prin fineţe și transparenţă, strălucire și rezistenţă mecanică deosebită.

Mătasea naturală este elaborată sub forma filamentară de larvele unor fluturi (fluturele de mătase de dud, din specia Bombyx mori), capabile de a "fila" fibre foarte fine din filamente deosebit de lungi. Acestea sunt transformate prin asamblare și răsucire, în fire de mătase, care constituie materie primă pentru secţiile de tricotaje și ţesătorii de mătase naturală.
Mătasea este originară din China. Documente cu vechime de peste 5.000 de ani atestă practicarea acestei îndeletniciri în Extremul Orient.

Pentru chinezii vechi, sericicultura a de Citeste mai mult...

Foto

Fluturele-ultimul stadiu din ciclul evolutiv al viermelui de matase

Vizualizari: 3541 - Data: 10-11-2016 13:49:07